1. prosince 2013

Rozdělená srdce


Bettina Belitz

Originální název: Splitterherz
Žánr: YA, Fantasy Román
Počet stran: 480
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Moje hodnocení: 7/10

Anotace:
Po přestěhování je sedmnáctiletá Elisabeth naštvaná snad na celý svět - přišla o všechny kamarády, na venkově není moc příležitostí k zábavě a navíc rodičům to tam naprosto vyhovuje. Všechno změní setkání s Colinem. Proč ji tento kluk od začátku neuvěřitelně přitahuje, to nedokáže vysvětlit. Chová se divně, odtažitě a dává Elisabeth jednu hádanku za druhou. Jaké je jeho tajemství? Co skrývá? Svým pátráním odhalí Elisabeth pravdu - její rodině, Colinovi i jí hrozí velké nebezpečí.
Když se Ellie musí přestěhovat kvůli tátovo práci pěkně jí to žere. Konečně si začala v Kolíně zvykat, našli si kamarádky a tajnou lásku.
Když se přestěhuje na vesnici, kde se dá snad jen zahradničit, je pěkně otrávená a odmítá s rodiči spolupracovat. Ti jí, ale i přes její protesty zapojí do práce. Vše by bylo v pořádku, ale když se jednou večer prochází, zastihne jí strašná bouře, která jí usiluje o život. Avšak zachrání jí tajemný hlas, a poté i jeho majitel, který se vyřítí z bouře na obrovském černém koni. Avšak totožnost, svého spasitele Ellie, nepozná aspoň né

napoprvé. Avšak s tímhle mužem se Ellie setká ještě několikrát, zjistí že se jmenuje Colin.
Colin jí však od sebe pořád odhání. Ale opravdový zlom nastává, když se Colin potká s Elliným otcem. Pomalu se poperou, hned po prvních několika vteřinách. Ellie se vydává za Colinem i přes zákaz rodičů a zjišťuje krutou pravdu.. Ani ta ji však nezabrání Colina dále milovat, i když si to sama zrovna neuvědomuje. Stále za ním chodí a hledá u něj další střípky pravdy...
Zbytek si zjistěte už z knihy! Stojí za to :)

Jak jste mohli pochopit, Ellie je prostě nezmar. Avšak je to prostě normální holka, dobře relativně normální.. Mě je sympatická tím, že se bojí pavouků. Já ty malé osminohé fujtably, taky nesnáším :D
Colin je vyrovnaný, ví co chce, a je to fešák. (Co víc holka potřebuje? :D)

Na téhle knize Vás prostě dostane její reálnost. Autorce prostě celý příběh zobete z dlaně. Sice nejste do knihy přímo zažraní a neprožíváte všechno s postavami, ale autorka je zdatná v popisování pocitů a vám nedělá problém si situaci představit. Navíc reakce postav jsou reálné a předvídatelné.. Jsou to opravdu normální lidé (je tam samozřejmě pár vyjímek :D) s normálními reakcemi a pocity. Občas se na Elliině místě vidím :)
Navíc se točí okolo zajímavého tématu: Sny. Něco co známe všichni, přijde nám to obyčejné, prakticky nesmyslné, ale autorka na tom vybudovala celý svůj příběh.
Další pozitivum knihy je, že dívkám říká, že na sebe nemusí patlat tuny make-upu, dělat to co dělají vaši kamarádi, jen abyste nevybočovali. Mě se ten způsob sdělení reality líbí :) Colin našeptává Ellie, co je zbytečné, co by nemusela, ptá se jí, proč to tak má.. A tím jí pomaličku formuje do obrazu skutečné Ellie.

Knihu jsem zařadila do fantasy Románu, ale přijde mi to takové divné.. Kniha je prvních 200 stran čistě románová. Až později se odhalí ta fantasy skutečnost, ale i tak.. Kniha je spíše Román jen s fantasy příměsí, která tomu dává šťávu.

Takže knihu určitě doporučuju, ale na její přečtení budete potřebovat trochu trpělivosti, jsou kapitoly, kde se prakticky nic neděje a někoho by to mohlo nudit. A opravdová akce se nachází až na posledních 50 stranách.
Další plus knihy je zajímavý a neotřelý konec.
Pro ty, co knihu s nadšením přečetli, nebo se na četbu chystají můžu potěšit tím, že kniha má i druhý díl "Měsíční slzy" Je trochu matoucí, že v nějakém e-shopu jsem jí zahlédla, ale na stránkách fragmentu ještě ne, tak uvidíme :)

Sakra :D Recenzi jsem šla psát s tím, že mě vůbec nic nenapadá a koukejte jak to dopadlo.. :D
No tak už Vás nebudu trápit dalšími řádky a u další recenze ahoj! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat