31. prosince 2014

Labyrint: Útěk



Autor: Jamen Dashner
Originální název: The Maze Runner
Žánr: YA, Dystopie, Holky&Kluci
Počet stran: 360
Série: Labyrint, #1
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2014

Anotace:
Všechno se změní...
 Když se Thomas probudí ve výtahu, nepamatuje si nic než své křestní jméno. Nemá žádné vzpomínky na rodiče ani na domov a netuší, jak se dostal tam, kde je. Jeho paměť je prázdná.
Není však sám. Když se výtah otevře, Thomas zjistí, že má kolem sebe chlapce, kteří ho uvítají na Place, širokém prostranství uzavřeném vysokými kamennými zdmi.
Placeři, jak si jeho obyvatelé říkají, nevědí, proč nebo jak se tam ocitli. Kam jejich paměť sahá, vědí jen to, že každý den se otevřou kamenné brány do labyrintu, jenž je obklopuje. A stejně tak se každou noc pevně zavřou. Jednou za měsíc přiveze výtah nového chlapce. A nikdo nechce zůstat v labyrintu po setmění.
Thomasův příchod Placeři očekávali. Ale další den se objeví dívka - vůbec první, která na Plac dorazila. A ještě překvapivější je zpráva, kterou jim doručí. Placeři byli vždy přesvědčení, že když se jim podaří labyrint kolem Placu vyřešit, najdou cestu domů... ať je to kdekoli. Ale čím dál víc se zdá, že Labyrint řešení nemá.
Dívčin příchod nevysvětlitelně způsobí, že si Thomas začně připadat jiný. Něco mu říká, že by mohl znát některé odpovědi - kdyby našel způsob, jak se dostat k temným tajemstvím uzamčeným v jeho mysli.


*Spoilers*
Příběh
Náš hlavní hrdina a sympaťák se objeví ve výtahu. Je tam sám a nic si nepamatuje, tedy nic ze své minulosti, krom svého jména. (To kdyby se někdo ptal, jestli si pamatuje, že sluníčko svítí ve dne a měsíček v noci) Když ho výtah doveze na "Plac", kde na něj čeká zhruba padesátka dalších chlapců je naprosto mimo. Neví, co má dělat, kde to je a s kým to je. To je docela noční můra. Naštěstí je Thomas, chytrý kluk a rychle si přizpůsobí a udělá si přátele (Newt, Alby, Minho a Chuck) ale taky i nepřátele (Gally a spol.). První den mu dává zabrat, ale druhý je ještě horší. Přivezou dalšího nováčka, holku! a to se nikdy nestalo. Přivést dalšího bažantu ve stejném týdnu, ještě jiného pohlaví. Hodně lidí z toho viní Thomase, on přece přišel poslední! Navíc má Thomas pocit, že má s tou holkou nějaký
podivný vztah. No Thomas dostává na place zabrat. Rmutové, děsné příšery, které jsou mimo plac v labyrintu, ho děsí a jednomu opravdu pozitivní náladu nedodají. Avšak Thomas touží po tom stát se běžcem, člověkem, který bude prohledávat labyrint a hledat cestu ven. Hodně tomu pomůže, když se i přes všechny zákazy vydá na poslední chvilku do Labyrintu aby zachránil Minho a Albyho, dva velmi důležité kluky mezi Placery. Minho [míňo] to považuje za bláznovství, protože ví, že v Labyrintu zemřou. Ale to byl příběh, kdyby nám v první části zabili hlavního hrdinu, že? Všichni 3 noční labyrint přežijí, poprvé v historii (dvouleté historii) přežijí a vrací se k ostatním placerům. Thomas to ani tak nemá lehké, lidi ho nesnáší nebo milují. Ale bez něj by byli všichni v háji, když pomocí Teresy, tajemné dívky z "klece", odhalí tajemství labyrintu a dovede, i přes ztráty, mnoho placerů ven, kde na ně čeká ještě něco horšího než labyrint. V průběhu příběhu dostane Thomas zpátky část svých vzpomínek , ale není tedy o co stát. Není tím, za koho se měl, ale
Thomas v podání Dylana O'Briena
rozhodně ho to nezastaví, aby se pomstil oraginazaci ZLOSIN, která chlapce v Labyrintu uvěznila.



Styl & Čtivost
Labyrint: Útěk je zase jedna z knih, která se čte sama a prakticky na jeden zátah. Je napínavá a nutí Vás otáčet stránky dál a dál. Musím říct, že Thomas mi byl celou doby velmi sympatický a stal se mou oblíbenou postavou. A nejen proto, že ve filmu ho hraje můj nejoblíbenější herec! Navíc má autor velmi příjemný styl. Nepřehání to s popisy, za což mu děkuji. Příběh se stále pohybuje vpřed a je velmi propracovaný, nenajdete místečka, co by neseděli. Navíc všechny postavy dodávají příběhu na věrohodnosti. Jsou tu zmetci, hajzlíci, sympaťáci a úplní "čóni". To je vlastně další věc. Pokud jste četli moje převyprávění děje. Všimli jste si, že je zde spoustu výrazů v uvozovkách, jsou tak proto, že jsi je tamější postavy vytvořili. A není se čemu divit. Po dobu dvou let izolovaná společnost plná puberťáků. Ještě aby neměli vlastní slang. Navíc tenhle jejich slang je příjemný a zjistila jsem, že nějaké výrazy taky používám.
Minho


Dojmy
Tahle kniha mě naprosto dostala. Bavila mě celou dobu a když jsem jí dočetla, běžela jsem do obchodu, koupit si druhý díl. Navíc celé to téma se mi líbí. Mám ráda dystopické romány. Ráda si říkám, jestli by to tak vážně mohlo dopadnout a právě Labyrint mi přijde docela věrohodný, což hodně podporuje příběh. Nemůžu si na tuhle knížku stěžovat. Nechyběli v ní prakticky žádné emoce: vztek, radost, závist, zoufalství, bolest, veselí. I přes takhle vážné téma se našlo spousta pasáží, kde jsem se od srdce zasmála. Navíc tahle kniha je super i pro kluky. Je psaná z pohledu kluka a celá kniha postrádá nádech romantiky. Takže pánové jen do toho!
Navíc jsem si vážně zamilovala hlavní postavy knihy: Thomase, Minha, Newta, Teresu a Chucka. A pokud jste knihu četli, určitě se mnou souhlasíte. Tyhle postavy, viděli v Thomasovi normálního člověka a né nějaký spouštěč jejich záhuby. Navíc ho celou dobu podporovali a byli jeho kamarádi a což je nejdůležitější věřili v něj.
Newt


Hodnocení
Tuhle knihu jsem si prostě zamilovala. Patří na čestné místo v mojí knihovničce (ano mojí knihovničce, protože tohle je jedna z "mála" knih, které ve skutečnosti vlastním a nemám je z knihovny) a už čtu druhý díl. K příběhu jako takovému
nemám výtku proto mu uděluji 5 z 5*. Pokud někoho zajímá i filmové zpracování musím film pochválit, ale s knihou si moc podobní nejsou. Děj se sice vyvíjí podobně, ale v detailech se ohromně liší, třeba i ve zpracování samotného labyrintu. Nevím, co dál bych Vám k tomu řekla. Prostě úžasná kniha, která by neměla správnému bookoholicovi chybět v knihovně. Upřímně se nemůžu dočkat, jak tahle série dopadne, protože momenty překvapení jsou autorovo specialitou!



Žádné komentáře:

Okomentovat