15. února 2014

V šedých tónech

Autor: Ruta Sepetysová
Originální název: Between Shades of Grey
Žánr: Historický román pro dívky
Počet stran: 288
Rok vydání: 2013


Anotace:

Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera ale k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně nenechat se zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky své rodině a také lásce k výtvarnému umění.

Příběh
Lina je 15-ti letá  holka, klidně si žije svůj život. Kreslí si, píše si s oblíbenou sestřenicí, z celého srdce miluje svojí rodinu. Je to prostě normální holka, tedy až do chvíle než do jejího města vniknou NKVD (zmetci, policie s dvojím metrem, bachaři, můžete si to přebrat sami) a několik lidí odvezou, včetně její rodiny, tedy až na tatínka, který v tu
chvíli nebyl doma. Při nakládání do vlaků Lina pozná Andriuse, kluka jejího věku, který se jí hned zalíbí. A s tím samým Andriusem se vydá hledat mezi vlaky jejich tatínka. Lina toho svého najde, Andrius ne. Lina se svým novým přítelem vydají zpátky do vlaku a vyjíždí na neplánovanou a nechtěnou cestu. Cesta vlakem je příšerná. Cestují několik týdnů. Mají nedostatek jídla, vzduchu, pohybu.. Myslím, že všichni znáte, jaké to tady bylo za koncentračních táborů. Prakticky to samé se děje i tam. A když se po několika týdnech dostanou z vlaku, nečeká je o nic lepší život. Musí pracovat, ale oni si neseděli v kanceláři, s kafíčkem a dortíkem. Oni se museli lopotit s lopatami, které nemají násady a kopat sami sobě hroby, prakticky otročili. Jediné, co za to měli, byl kousek chleba, který člověku nemůže stačit...

Styl & Čtivost
Kniha se četla dobře, i přes všechny ty krutosti, které líčí. Byla  poutavá a nutila Vás číst dál i když Vám z očí třeba tekly slzy. Kniha je jemná, něžná a ohromě silná. Příběh není přibarvený, věřím, že je zcela pravdivý a někde se přesně tohle opravdu odehrálo. Navíc je kniha vylepšena úlomky z Linina života, příběh je proplétán jejími vzpomínkami, které Vás ještě víc donutí jít do kolen. Tahle kniha má prostě neuvěřitelnou sílu.

Dojmy
Byly a jsou silné. Na knihu myslím i 3. den po jejím dočtení. V šedých tónech ve vás prostě něco zanechá.
Trochu mě mrzel ten konec, ani né obsahově, ale spíš, jak kniha skončila. Myslím, že autorka mohla konec víc rozepsat, jak se to stalo, kdy se to stalo, jak se postavy cítily... Já Vám nechci konec prozradit, proto zní předchozí věta tak neohrabaně :D
A abych byla upřímná jednou jsem při čtení zvažovala, že si knihu nedočtu, to vědomí, že se to takhle opravdu dělalo, že te není jen fantazie, mě tak dostávalo... Ale rozhodla jsem si knihu dočíst a nelituju!
Hodnocení & Doporučení
Myslím, že tuto knihu, by si měli povinně přečíst všechny děvčata. Líčí se tam důležité dějiny, které nás silně ovlivnili. Hodně lidí, by tuto dobu rádo přešlo, vymazalo z dějin, ale to se nesmí! Lidé potřebují vědět, co se stalo, už jen kvůli tomu aby to neopakovali. Navíc se jednou najde nějakej blbec (nejspíš z ameriky, která to skoro neproživala), který řekne, že jsme si to vymysleli, že to vůbec nebylo tak strašné, jak to bylo. Naopak my to dostáváme většinou i cenzurované, protože hodně lidí má slabý žaludek na to, aby si představovali , jak příšerné to tehdy bylo. Knih jako je tahle bychom potřebovali víc, protože už vidím pár blbečků, kteří si řeknou, že to prostě nebylo tak hrozný, že je to všechno photoshop a fake a já nevím co ještě!
Kniha jako V šedých tonech by podle mě, měla být povinná četba. Ukazuje dějiny a to ve velmi čtivém a zajímavém pohledu.
A víte co mi přišlo na knize nejsmutnější? Že se lidé v knize radovali z příchodu Hitlera! Pro ně to byl někdo, kdo chtěl napadnout SSSR a už jim bylo jedno, že vyvražďuje úplně stejně jako Stalin... To byl asi nejsmutnější fakt z celé knihy.
Juj to jsem se rozjela, takže zpátky k hodnocení. I přes ten "odfláklý" konec knize uděluji 4,5 hvězdičky z 5! Ano přesedlala jsem na jiné hodnocení. A to z důvodu přizpůsobení se okolí. Prakticky všechny servery mají hodnocení v 5 hvězdách, tak aby to bylo jednodušší...

Tak tím se s Vámi loučím a u další recenze nazdar! :)


Žádné komentáře:

Okomentovat