5. ledna 2014

Můj Příběh- Ve stínu Gilotiny MiniRecenze


Sue Reidová

Originální název: My story: The Fall of the Blade
Žánr: Historický román
Série: Můj příběh
Počet stran: 200
Rok vydání: 2011; Egmont

Anotace:
Deník dívky z období Velké francouzské revoluce 1792–1794
Píše se rok 1792. Isabella, dcera šlechtice, žije na zámku kousek od Paříže. Ve Francii však zuří revoluce. Město ovládne hrůza a teror a rodina hledá úkryt na venkově. Budou tam však všichni v bezpečí? Uniknou krvavému ostří gilotiny?
Zažijte historii na vlastní kůži s edicí Můj příběh – sérií napínavých svědectví o životě minulých staletí. 



O co jde: Ve stínu Gilotiny je historický román určený mladším generacím. Hlavní postava Isabella je ze šlechtické rodiny, což v době VFR (velké francouzské revoluce) znamenalo jízdenku na smrt. Isabelliny zápisky ukazují život, jaký v té době šlechtici nejspíš vedli. Samé schovávání, chudoba a ještě zlost všech okolo. Mnoho z nás se o revoluci učili a bylo nám vypověděno, že se šlechta měla jako prasata v žitě a chudí dřeli bídu. Po přečtení téhle knihy, to vše přehodnocuji. Většina šlechticů neudělali nic jiného, že se narodili do dobré rodiny a žili v dobré rodině. Navíc kniha ukazuje i komplikovanost VFR, každou chvíli se objeví nějaká strana, která chce něco změnit a bojuje proti té původní. Lidé už snad ani nemohli vědět jak se chovat, takže mnoho z nich bylo taktéž odsouzeno k smrti, za to, že nebyli správní občané.
Hlavní postava: Isabella na mě udělala dojem, nejdřív jsem si myslela, že je jen malá ukvičená zbohatlice, ale VFR jí zocelila změnila jí. Zažívala tolik krušných časů, že já bych se asi už sesypala, ale Isabell ne, vydržela a to jí zachránilo.
Vedlejší postavy: Množství vedlejších postav je obrovské. Kniha vypráví život nejen Isabelly a její rodiny, ale i jejich sluhů, prostých rolníků a dalších šlechticů. 
'Klady: Příběh je velmi zajímavě sepsaný, i když se v něm většinu času nic neděje. Akčních je asi jen posledních 20 stran, ale i tak má kniha něco do sebe. Deník je psaný dobře a přehledně, postavy se Vám budou jen těžko plést. Navíc se zde objeví taková romantická vsuvka, ze které budete naměkko i když zabere sotva 5 odstavců.
Zápory: Ty v této knize snad ani nebyly. Možná by někomu vadil utahaný děj, ale vzhledem k tomu, že je kniha tak krátká, se to dá prominout.. Navíc být rok zavřená ve vězení, tak se mi čas taky táhne.. 
Pocity po dočtení: Panebože! To si ti rolníci dělají srandu ne!?! Ona se jenom narodila a zaslouží si veřejný posměch a gilotinu?! Doufám, že v minulých životech jsem se takových zvěrstvech nepodílela.. Ta doba musela být příšerná pro všechny.. I pro chudé. Všechna jejich úroda a zbraně se museli dát vojákům.. Chudí byli stále chudí, jen se báli o život.. Revoluce za všechny prachy..
Doporučení: Knihu určitě doporučuji všem. Hlavně těm, kteří tuto dobu probírají ve škole, kniha nabídne další pohled na věc..
Hodnoceni: 8/10

Bohužel dny blahobytu končí a od zítra zpět do školy, nikdo z toho není nadšený, ale obrňte se knihami a ono to půjde! :)
Mějte se závisláci!

Žádné komentáře:

Okomentovat