16. listopadu 2013

Anna - Krok za krokem do nového života


Justus  Pfaue

Originální název: Anna - Schritt fur Schritt ins neue Leben
Žánr: Román pro dívky
Počet stran: 259
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2013

Anotace:
Anna se touží stát primabalerínou. Ale po těžké autonehodě ochrne a šance na velkou taneční kariéru jsou ty tam. Vypadá to, že už nemá proč žít, bez baletu nevidí v uzdravení žádný smysl. Pak se však dostane do sanatoria, pozná Rainera, prima kluka na vozíku, který jí vlije novou energii do žil. Krok za krokem se Anna vrací do života a na pódium, kde se jí díky talentu otevírají netušené obzory. Brzy se však bude muset rozhodnout. Balet, nebo láska? Co je důležitější?


Myslím, že k obsahu stačí anotace, kdybych řekla ještě něco knihu už si ani nemusíte číst :D

Anna je velmi zajímavá kniha se zajímavým námětem, který Vás donutí přemýšlet. Co byste dělali vy v takové situaci? Rozhodně se dá považovat, v dnešní době upírů, za neobvyklý kousek. Postavy skrz naskrz prolezlé normálností, jen s jiným osudem. Jak už jsem řekla kniha je dobrým námětem na rozjímání. Třeba nad krutostí osudu a života, ale také nad lidskou ctižádostí, žití s následky a neutuchající vinou a také s všudypřítomnou lásku. Teď nemyslím klasickou lásku z románů, ale tu kterou zná většina z nás. Lásku rodiče k dítěti, lásku sourozenců. Další velký prvek knihy je strach. Z toho co přijde a nepřijde. Strach z minulosti a budoucnosti. Strach o své bližní.
Ale všechny tyhle pocity musíte v knize najít sami. Nejsou tam takto popsány, člověk musí hledět mezi řádky jinak mu bude kniha připadat neslaná nemastná. Autor (typický chlap :D) se soustředí jen na to nejdůležitější a to dějovou linii. Jinak je mu prakticky všechno jedno. Popisy okolí nebo hluboké rozebírání myšlenek 
zde nehledejte.. Tohle všechno nechává autor na čtenáři, ať si to přebere jak chce. Je to další zajímavý aspekt knihy, ale občas mě to trochu mrzí, protože nějaké situace je těžší pochopit, když jsou jen převyprávěné. Žádné vnitřní rozebírání problému, jen se napíše jak se to stalo. Pak žijete půlku knihy s tím, že ta postava je blbeček a přitom měl důvod.. Jenže vy jste to nevěděli..
Příběh je prostě napsán z pohledu nezúčastněného pozorovatele.

Teď k samotné Anně. Na začátku jsem měla chuť jí přetáhnout i když byla ochrnutá.. Chovala se jak malý rozmazlený fracek a takový lidé mě prostě vytáčí. Ale postupně si mě dostala svojí odvahou ctižádostí a vůlí bojovat. V její situaci bych to asi tak jednoduše nedokázala.. I když v knize se přeskakovalo i o rok. Kapitola končí npř. v lednu 2010 a další začíná v říjnu 2011. 
Sice mě překvapuje, že se z ochrnutí dokázala takhle vyhrabat na luxusní baletku, ale dobře do toho rejpat nebudu :D 

Kniha je celkově vzato velmi dobré čtení, pro všechny. Myslím, že je jedno, jestli je vám 12 nebo 42. Kniha se zabývá klasickými a nesmrtelnými náměty, které hodně lidí chytnou za srdce. Anna se bude líbit spíše realistům, kteří neradi chodí okolo horké kaše, protože přesně takovýhle člověk tuto knihu napsal :)

Za mě je to 7/10 :)
Ahoj u další recenze! 





Žádné komentáře:

Okomentovat