30. ledna 2015

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender



Autor: Leslye Walton
Originální název: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Žánr: YA, román pro dívky, fantasy 
Počet stran: 278
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2014


Anotace:

Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro její nejmladší členku, Avu Lavender. Ava – skoro ve všech ohledech normální dívka – se narodila s křídly.
Ve snaze pochopit tuto svou zvláštnost a s rostoucí touhou zapadnout mezi své vrstevníky se šestnáctiletá Ava odváží do světa, naprosto nepřipravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči zvráceným pohnutkám ostatních lidí. Lidí, jako je třeba zbožný Nathaniel Sorrows, který si Avu splete s andělem a jehož posedlost dívkou s křídly vygraduje v noci oslav letního slunovratu.

Tu noc se nebe roztrhne, vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod a osud Avy i její rodiny nabírá na ničivé kadenci....



Příběh

 I když má kniha popisovat soužení Avy, ocitáme se 3 generace pře Avou. Její prababička, která je nejspíš původcem, všech zvláštních schopností v celé rodině, a její manžel se z rodné Francie stěhují do Ameriky, konkrétně na Manhattan na konci 19. století. Nutno poznamenat, že rodina si už od začátku nevedla dobře. A také se zdá, že kniha je vlastně víc o Avyně babičce Emilienne. Její sourozenci umírají jeden po druhém a ona si ne a ne najít spřízněnou duši. Nakonec si najde muže se kterým se přestěhují do Seattlu, ve kterém se pohybujeme celý zbytek knihy. Emilienne se nevede nejlíp, lidé jí mají za


čarodějnici a nejdřív, se jen těžko nakonec uživí. Avšak Avyna babička nakonec nad situací vyhraje a svou dceru, Avynu maminku vychová v prosperujícím podniku. Bohužel pro Viviane (miminku Avy) se ani jí nevyhne prokletí celé rodiny a i ona se špatně zamiluje i když se to ze začátku nezdá špatné ani trochu. A počne Avu a jejího bratra Henryho. Až po porodu se zjistí, že Ava má křídla a Henry je také zvláštní, ale svým nepopsatelným způsobem. Zbytek knihy se střídavě věnujeme Avě, Viviane a Emilienne. Jejim pocitům, snům a hlavně láskám a i když by se zdálo, že toho tahle rodina má za sebou už dost, blíží se ještě něco mnohem horšího, než by se mohla zdát. A nebude to jen nešťastná láska.

"Láska z nás dělá takové hlupáky."

Styl & Čtivost
Ava je vlastně velmi podivná kniha. Má vyprávět o Avě, ale ta se objeví až v půlce knihy. Není to typicky realistická tvorba, ale ani klasické fantasy. Těžko mluvit, zde je to chronologický, nebo retrospektivní příběh, protože se nikdy nedostaneme do fáze, kdy nám vypravěč, řekne jak to vlastně dopadlo. Konec není přímo jasný. Pochopíte, že kniha skončila i jakým směrem, ale například mě tam pořád něco chybělo, takový ten neonový nápis : The End!, jestli chápete, ale to už je můj problém. Jinak kniha se čte skoro sama i když to není zrovna tsypické "zažírací" čtení. Žádná akce, minimum napětí a i přes to má kniha nějaký ten X faktor, který Vás nutí otáčet stránky stále dokola. 

 "Ale věděla, že se nikdy nevdá. 'Co by srdce dělalo s prstýnkem?' To byla její slova."

Dojmy
Kniha se mi nějakým zvláštním způsobem dostala pod kůži. Celý koncept, se mi moc líbí i celá myšlenka knihy. Moje sympatie dostala mnoho postav v této knize, cože je o 99% víc, než je obvyklé, kdy mám problém si oblíbit aspoň hlavní postavu. Podivuhodné, ale krásné soužení je ne nevtíravý, ale úžasný příběh. Nutí Vás přemýšlet, představovat si. Zachycuje nejrůznější fáze života, povahy lidí i aspekty života. Staré, mladé, hodné a zlomyslné, chudé i bohaté. Navíc to vše v elegantním balení 20. století. Tuhle knihu budete buďto milovat, nebo se Vám prostě líbit nebude. Myslím, že nic mezitím není.

" 'Něco na tobě je... neumí to přesně určit...' Hlas se jí vytratil. 'Jednou věcí jsem si jistá. Už mockrát ses setkala se smrtí, viď?' "

Hodnocení
Ava mě prostě nadchnula, svým zvláštním způsobem. Ta kniha se nedá nazvat jinak než podivná. Jjí příběh, postavy i zápletky, vše se nějak vybočuje a mě se líbí. Proto hodnotím 4 z 5*. JE to prostě příběh, který milujete nebo nesnášíte, jak už jsem řekla. Podivuhodné a krásné soužení Avy LAvender není knížka pro každého troufám si říct. Pouštět by se do ní neměli přehnaně kritičtí čtenáři, nesnášlivci romantiky a fantasy. Navíc mám pocit, že kniha nese poselství, které chytí až o něco starší čtenáři (tím myslím 15+). To je podle mě ideální věk, kdy se do Avy pustit. Navíc jsou tam určité části, které by mladší nemuseli pochopit a ani nejsou moc vhodné.
Takže Avu řadím na list : Nelituju ani sekundy, kterou jsem strávila čtením. A přesunuju jí na čestné místo na své polici. Už jen kvůli té božské obálce :D

" 'Pírka jsou dobrá, Gabe,' usmála se na něj znovu nastávající matka a odešla z pokoje."

Žádné komentáře:

Okomentovat